20 września 2010

Muffinki z orzechami, kokosem i powidłami śliwkowymi

Przepis ten znalazłam gdzieś w internecie – zapisałam na kartce, a potem poddawałam niezliczonym modyfikacjom dodając – w zależności od humoru to, co mi akurat pasowało. Samo ciasto można potraktować jako bazę i piec nie tylko w formie do babeczek, ale też jako zwykły placek – rozrasta się do imponujących rozmiarów i ma pyszną, chrupiącą skórkę. Należy wtedy jednak pamiętać, żeby ciasto piec odpowiednio dłużej – w moim przypadku około godziny.




składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,75 szklanki mleka
  • garść orzechów włoskich
  • 2 czubate łyżki wiórek kokosowych
  • łyżka powideł śliwkowych

przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  2.  Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i orzechy wymieszać dokładnie w dużej misce.
  3. W drugim naczyniu roztrzepać ze sobą jajka, mleko i olej. 
  4. Przelać do miski z "suchymi" składnikami, dodać powidła. 
  5. Wymieszać, ale tylko do momentu, w którym wszystko się połączy (nie ubijamy mikserem, nie rozdrabniamy powstałych grudek).
  6. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny – piec ok. 20 minut. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jedzonkowo