30 września 2010

Pasta pietruszkowa


Pietruszka najczęściej pojawia się na naszych stołach w niewielkich ilościach. Najczęściej jako takie nie-wiadomo-co na czubku góry ziemniaków bądź w zupie. A szkoda! Natka pietruszki ma fantastyczny smak i zapach - wspomnienie lata, gdy zimno i pada. W moim wykonaniu prosta i pyszna pasta pietruszkowa. Niezła do kanapek, ale naprawdę doskonała, jako dodatek do grillowanych mięs i warzyw.






składniki:
  • 2 pęczki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • 250 g twarożku
przygotowanie:

  1. Pietruszkę umyć, odkroić największe łodygi, przełożyć do miski. 
  2. Dodać czosnek, sól, oliwę, i twarożek. 
  3. Wszystko dokładnie zblendować na jednolitą masę. Ważne, żeby czosnku nie było zbyt dużo – ma jedynie delikatnie podkreślać smak natki, a nie zakamuflować go. Warto poświęcić chwilę na dokładne zmiksowanie składników – liście natki nie są najłatwiejsze do przeistoczenia ich w pastę :)

1 komentarz:

  1. fajna na kanapki ;) chetnie bym zjadla ja z szyneczka :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo