23 września 2010

Zupa z soczewicy

Rodzice mojej przyjaciółki jakiś czas temu porzucili życie w mieście, kupili stary dom na wsi, wyremontowali go i zamieszkali w górach. Mają konie, psy i kury, a do tego indiańskie tipi w ogrodzie i zapierające dech w piersiach widoki. 

Kochana pani Jasia piecze chleby, gotuje cuda i zawsze ma dużo gości – w czasie mojej ostatniej wizyty Pani Domu uraczyła nas pyszną ratatują i właśnie zupą z soczewicy. Przepis wyciągnęłam!


składniki:
  • 0,5 kg soczewicy
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • 4 pomidory nieszklarniowe / puszka pomidorów
  • łyżeczka czerwonego pesto
  • czerwona papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • oliwę

przygotowanie:
Paprykę kroimy na krótkie paseczki, cebulę w kostkę. Do garnka na spód wlewamy odrobinę oliwy - wrzucamy na to czosnek (pokrojony w kilka plasterków), cebulę i paprykę. Podsmażamy aż się zeszkli, dodajemy pesto i przyprawy. 

Wrzucamy suchą soczewicę i zalewamy całość wodą (tak, aby jej było ok. 3 cm nad soczewicą). Gotujemy tak długo, aż soczewica będzie miękka, mieszając od czasu do czasu, około 30 minut. Będzie ona wchłaniać wodę, więc najlepiej dolewać jej po trochu w trakcie gotowania - w ten sposób można kontrolować gęstość naszej zupy. 

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jedzonkowo