22 października 2010

Jesienne ciasto warzywami

Powstało przez przypadek – utarte warzywa miały być bazą do placków nie-tziemniaczanych. Tak się nie stało, bo zmieniłam zdanie i postanowiłam zrobić z tego... ciasto.


Składniki:
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 mała cukinia (bądź kawałek dużej)
  • 1/2 średniej wielkości pora
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • pestki słonecznika

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić wzdłuż na pół, a potem na cienkie paseczki. Przełożyć do dużej miski.
  2. Do warzyw wbić jajka, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Posolić, popieprzyć - można dodać inne przyprawy do smaku – ja chciałam, żeby smak warzyw był wyraźny więc niczego innego nie dodałam :). Wszytko dokładnie wymieszać. 
  3. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową. Przełorzyć masę, posypać pestkami słonecznika. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego na 180° – piec przez ok. godzinę, potem przełączyć na grzanie tylko od spodu i piec jeszcze ok. 50 minut (warzywa są ciężkie i inaczej ciasto z wierzchu będzie rumiane, ale od spodu będzie jeszcze bardzo wilgotne). 
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jedzonkowo