3 października 2010

Kruche ciasto ze śliwkami i kokosową chmurką.

Ciasto to powstało z kombinacji kilku przepisów - zależało mi na kruchym cieście, niezbyt słodkim. Śliwkach, bo późne lato i początek jesieni to właśnie ich czas. Miało być lekko, pachnąco, krucho...


Składniki na ciasto:
  • 4 łyżki mleka
  • 0,5 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto – wszystkie składniki powinny być zimne. Najlepiej wyrabianie ciasta zacząć od siekania wszystkiego nożem, a dopiero na koniec zagnieść rękoma. Wynika to z faktu, że kruche ciasto "lubi" zimno. Wyłożyć nim boki i dno formy do pieczenia – wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na 15 minut.

nadzienie:
  • 0,5 kg śliwek węgierek
  • 2 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

  1. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, posiekać na drobne paseczki. 
  2. Białka ubić na sztywno, dodać 3 łyżki cukru i wiórki kokosowe. 
  3. W tym czasie spód powinien być już przypieczony – wyciągnąć blachę z piekarnika, ułożyć na cieście śliwki (jeśli są kwaśne, można posypać je cukrem), a na to delikatnie rozprowadzić pianę z białek. 
  4. Piec jeszcze przez 15 minut w tej samej temperaturze.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jedzonkowo