14 listopada 2010

Drożdżowe bułeczki

Oryginalny przepis znalazłam na www.mojewypieki.pl – blogu, którego raczej nie trzeba przedstawiać nikomu, kto próbował coś kiedyś upiec :) Często korzystam ze znajdujących się tam przepisów – wersje oryginalne już tam są, więc nie ma sensu ich przepisywać. Ten jednak postanowiłam lekko zmodyfikować - miał być bardziej maślany i owocowy, dlatego zrezygnowałam z korzennych dodatków (poza cynamonem, ale to na specjalne życzenie.

Buły wyszły wspaniałe – puszyste i pachnące. Obdzieliłam rodzinę – nie przetrwały nawet doby!



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g drożdży świeżych
  • 70 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 225 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek marmolady morelowej
  • po garści suszonej żurawiny i płatków migdałowych
  • cynamon
Glazura:
  • 40 g cukru
  • 60 ml wody (4 łyżki)

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. 
  2. Do mąki dodać sól, cukier, masło i jajko, wlać mleko.
  3. Ciasto wyrobić – jeśli wyjdzie rzadkie to podsypać mąką. Po wyrobieniu przykryć ściereczką, odstawić na 1,5 godziny żeby wyrosło.
  4. Po upływie 1,5 godziny ciasto lekko wyrobić, rozwałkować na prostokątny placek (mi wyszedł prostokąt ok 30x40 cm). 
  5. Wierzch placka posmarować marmoladą, wysypać żurawinę i płatki migdałowe. 
  6. Całość zwinąć jak roladę. 
  7. Rulon pokroić na plastry – grubości ok. 2 cm. 
  8. Plastry ułożyć poziomo na blasze, posypać cynamonem, zostawić na ok. 30 minut żeby jeszcze wyrosło. Piec  nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut. 
  9. Glazura: podgrzać cukier z wodą aż powstanie syrop, posmarować bułeczki. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jedzonkowo