9 listopada 2010

Aromatyczny ryż z bakaliami

Ugotowanie idealnego ryżu wcale nie jest prostą sprawą... Ale w końcu mi wyszedł!
Sypki, aromatyczny, ostry z chrupiącymi orzeszkami i słodkimi rodzynkami. Może służyć jako dodatek do mięsa czy sałaty, ale mi najbardziej smakował solo. A najlepiej odgrzany następnego dnia, w towarzystwie jogurtu naturalnego.



Składniki:
  • szklanka ryżu
  • 1 duża czerwona cebula
  • łyżka oleju
  • garść orzechów nerkowca
  • garść pestek słonecznika
  • garść rodzynek
  • suszony imbir
  • chili
  • curry
  • cynamon
  • sól

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, a po chwili wsyp ryż. 
  2. Obierz cebulę, posiekaj drobno i wrzuć do ryżu. 
  3. Dorzuć orzechy, słonecznik i rodzynki. 
  4. Wsyp przyprawy - dużo chili i curry, reszta żeby nadać lekko korzennego aromatu. Ryż powinien być pikantny, wtedy słodkie rodzynki są w nim miłym kontrastem. 
  5. Wszystko razem wymieszaj, smaż przez ok 4 minuty.
  6. Wlej (ostrożnie, bo gorące) 2 szklanki wody i przykryj patelnię. 
  7. Gdy woda zagotuje się, zmniejsz ogień do minimum tak, żeby ciągle powstawała para wodna. Nie podnoś pokrywki - trzymaj całość na gazie, aż ryż wchłonie wodę. 
  8. Przy sprawdzaniu twardości ryżu podnosić pokrywkę jak najmniej, aby nie wypuszczać pary.

1 komentarz:

Copyright © 2014 Jedzonkowo