13 stycznia 2011

Kurczak marynowany w jogurcie.

W czasie wizyty w indyjskiej restauracji zamówiliśmy spory półmisek mięs. Różnego rodzaju mięsiwa, w kolorach żółtym, czerwonym i ...zielonym były niezwykle delikatne i kruche. Od tamtej pory metodą prób i błędów próbowałam odkryć, co nadaje mięsu specyficzny smak i kruchość. Rozwiązanie było banalne... jogurt naturalny! U mnie co prawda jednokolorowe, ale za to pyszne i superproste w przygotowaniu.


Składniki:
  • 2 nogi z kurczaka ( dwie pałki i dwa udka)
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki curry
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • świeży tymianek

Przygotowanie:

  1. Do miski włożyć jogurt, wsypać curry, sól i paprykę, wszystko wymieszać. Całość powinna mieć bardzo intensywny smak.
  2. Włożyć kurczaka i dokładnie obtoczyć w marynacie. Wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc. 
  3. Kurczaka należy przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tymiankiem i zapiekać w temperaturze 180 stopni aż się zarumieni (ok. 40 minut), bądź w wersji szybszej – usmażyć go na rozgrzanej patelni. 
  4. Po zamarynowaniu w jogurcie z curry mięso jest żółciutkie i bardzo kruche. Ja podawałam w lekkiej wersji z sałatką, ale pewnie wiele dodatków będzie do niego pasować.

1 komentarz:

  1. kurczak marynowany w jogurcie nabiera zupełnie innego, wyjątkowego smaku. i można tu kombinować do woli. ja ostatnio robiłam kurczaka tandoori- genialny był;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo