17 stycznia 2011

Mintaj zapiekany z warzywami z selerowym pure.

Z rybami u mnie jest tak, że uwielbiam je jeść, ale niestety jakoś rzadko mi się zdarza je robić. Kojarzą mi się z latem i wakacjami – tak samo z resztą, jak owoce morza. Postanowiłam więc trochę tego wakacyjnego smaku stworzyć sobie w domu. Rybę w pomidorach robił tato mojego przyjaciela w Meksyku. Lekko tylko podduszona, z dodatkiem świeżej kolendry była świetna na upalne dni. Z powodu braku upału i kolendry przystosowałam przepis do swoich możliwości – i tak było pysznie!




Składniki:
  • 500 g mrożonego mintaja
  • duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże pomidory
  • świeży tymianek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • duży seler
  • 3/4 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Cebulę pokroić w piórka. Ząbki czosnku obrać i przekroić wzdłuż. 
  2. Pomidora pokroić w dużą kostkę. Wszystkie warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego i pokropić oliwą, dodać świeży tymianek i włożyć do piekarnika.
  3. Seler obrać, pokroić w kawałki i włożyć do garnka. Zalać mlekiem i gotować pod przykryciem, aż będzie miękki (mi wyszło ok. 20 minut). Dodać sól i świeżą gałkę muszkatołową. Całość zmiksować blenderem na puch.
  4. Filety rozmrozić, pokroić w mniejsze kawałki (ok. 5 cm długości). Posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny. Położyć na piekących się warzywach. Całość zapiekać ok. 30 minut, na ostatnie 5 włączyć termoobieg, żeby rybka lekko się przyrumieniła. 
  5. Całość posypać kilkoma listkami świeżo posiekanej bazylii (kolendra też będzie dobra). 


Soy marisco! A co!

1 komentarz:

  1. Mama mia!
    Wszystko było przepyszny! :)

    Świnka Morska.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo