7 lutego 2011

Krewetki na ostro z pomidorkami i sezamem

Pracując w Norwegii w restauracji miałam okazję podglądać pracę szefa kuchni. Restauracja znajdowała się w malutkiej nadmorskiej wiosce, do której przywiezienie zakupów ze sklepu było już wyczynem (codziennie rano właściciel jeździł ok. 60 kilometrów, żeby przywieźć świeże produkty). 
Ryby i owoce morza dostarczali mu natomiast miejscowi rybacy. Dania z nich przygotowywane były szybkie i proste - gorąca patelnia, sól, cytryna, świeże warzywa, zaledwie kilka minut smażenia czy pieczenia. Spodobało mi się takie nieprzekombinowane traktowanie ryb i owoców morza. Ubolewam jedynie, że w mojej okolicy dostanie świeżej krewetki jest bardzo trudne i kosztowne, bo tego aromatu nijak nie da się odtworzyć z mrożonek. 




Składniki:
  • 400 g krewetek (w moim przypadku niestety - mrożonych)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3 marynowane papryczki chili
  • łyżeczka suszonego imbiru
  • łyżka ziaren sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sól
  • cytryna

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę - gdy będzie gorąca wrzucić pomidorki (z szypułkami) i przez kilka minut podsmażać, żeby skórka lekko się przypiekła. Uwaga - pryska! 
  2. Dorzucić rozmrożone krewetki i pokrojony w cienkie plasterki czosnek, przesiekane chili, imbir i sezam, posolić.
  3. Smażyć na dużym ogniu aż krewetki się zetną a płyn nieco odparuje – mi wyszło ok. 10 minut, chociaż pewnie tym miłym skorupiakom wystarczy połowa tego czasu :)
  4. Podawać z dzikim ryżem i sałatą, skropione sokiem z cytryny. 



3 komentarze:

  1. Hej Dziewczyno!
    I remember this dish very good. I wanna try it again ;)

    Thank you for today's evening. I loved it :)

    It cheered me up after a crappy job day.

    OdpowiedzUsuń
  2. wielbię krewetki :)
    szczególnie z grilla http://www.zgrilla.pl/category/ryby-z-grilla/krewetki-z-grilla/
    ten przepis wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo