19 lutego 2011

Pulpety z pieca i porowy sos curry

Danie zainspirowanie przepisem na klopsa tego przepisu. Tym razem zamarzyły mi się raczej klopsiki, ale idea zapiekania mielonego mięsa, zamiast smażenia go bardzo mi przypadła do gustu. To aromatyczne, rozgrzewające danie – idealne na zimowy obiad.

Ten wpis bierze udział w akcji "Pora na pora".



Składniki na klopsiki:
  • 1 kg mięsa mielonego 
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 sucha bułka (w moim przypadku były to 3 kromki wieloziarnistego pieczywa)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz kajeński
  • łyżka oliwy (moja była taka po suszonych pomidorach)
Przygotowanie:

  1. Suche pieczywo namoczyć aż zmięknie, odcisnąć z nadmiaru wody i włożyć do dużej miski.
  2. Cebulę posiekać w drobną kostkę, dodać do bułki. 
  3. Do miski włożyć mielone mięso, wbić jajko, dodać musztardę i sos, sól, pieprz i majeranek - całość bardzo dokładnie wyrobić aż wszystkie składniki połączą się. 
  4. Do dużego żaroodpornego naczynia wlać oliwę i rozprowadzić ją po dnie. 
  5. Z mięsa uformować niewielkie klopsiki i ułożyć je w naczyniu (można moczyć ręce w ciepłej wodzie, żeby masa nie przyklejała się do rąk).
  6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec mięso ok. 40 minut.



Składniki na sos:
  • ok. 10. centymetrowy kawałek białej części pora
  • łyżka masła
  • 250 ml mleka
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżeczki łagodnej pasty curry
  • sól
Przygotowanie:

  1. Pora przekroić wzdłuż na pół, a potem na cieniutkie piórka. 
  2. W Rondlu roztopić masło i wrzucić pora – dusić go aż zmięknie, posolić. 
  3. Dodać pastę curry i wymieszać a potem wlać mleko rozrobione z mąką i często mieszając zagotować. 
  4. Całe danie podałam z ryżem i surówką z marchewki i jabłka (od czapy trochę, ale pasowała idealnie). Najfajniejszy jest kolor całości – brązowe klopsiki, żółty sos i pomarańczowa surówka pozwoliły mi nie myśleć przez chwilę o śniegu za oknem.

1 komentarz:

  1. Na jutrzejszy obiad zaplanowalam, bo zestaw chodzi za mna od pierwszego przeczytania-;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo