12 lutego 2011

Wielki pyszny omlet!

Zazwyczaj na sobotnie śniadanie zjadamy jajka – przerobiliśmy już chyba wszelkie możliwe kombinacje, i raczej długo nam się to nie znudzi. Dzisiaj był omlet – duży, puchaty - porcja energii przed zimowym dniem na świeżym powietrzu.



Składniki (na jeden omlet)
  • 3 jajka
  • łyżka mleka
  • łyżka masła
  • plaster żółtego sera
  • 1/2 małej cebulki
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 4 pieczarki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • łyżka oliwy z oliwek


Przygotowanie:
  1. Pieczarki pokroić, przysmażyć na odrobinie masła, posolić i dodać szczyptę słodkiej papryki.
  2. Pomidorki przekroić na pół, cebulę posiekać w drobną kosteczkę, dodać do pomidorków, polać oliwą z oliwek i posolić.
  3. Jajka wbić do miski, dodać łyżkę mleka, sól i pieprz, po czym energicznie zamieszać trzepaczką do jajek. Na patelni rozpuścić masło, wylać jajka. Po chwili położyć plaster żółtego sera i przykryć patelnię. Smażyć do momentu, aż jajka się zetną - nie obracać, bo ser przyklei się do patelni!
  4. Na talerzu położyć złożony na pół omlet, pieczarki i sałatkę z pomidorków. Brakowało mi tylko czegoś zielonego (kolendry??) ale mieszkam daleko od sklepu... następnym razem się poprawię!


3 komentarze:

  1. Pysznosci...u mnie tez jakims dziwnym trafem utarlo sie, ze w soboty jemy cos z jajkiem...dzis byly smazone z cebulka i ziemniakami a do tego tzatziki..pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście wielki i z pewnością pyszny! Fajne te pomidorki z pieczarkami!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo