22 marca 2011

Pierogi z serem i szpinakiem

Najlepsze w tych pierogach było ich lepienie. Udało mi się w samotności zagnieść ciasto, po czym przyszedł A. i stwierdził, że będzie ze mną lepił pierogi bo ma dość pracy przy komputerze. Włączyliśmy więc radio i przy dźwiękach różnych w chaosie troszkę radośnie podrygując zrobiliśmy całkiem niezłe danie. Pierogi wyszły krzywe, w dwóch rozmiarach, bo w użyciu była literatka i kufel do piwa, ale żaden się nie rozpadł w gotowaniu :)



Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy
  • szklanka wody (dałam troszkę mniej)
Składniki na farsz:
  • 400 g twarogu
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 5 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Szpinak wrzucić na patelnię i odparować nadmiar wody, dodać pokrojone drobno pieczarki i poddusić razem. Dorzucić zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, smażyć jeszcze kilka minut. 
Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać do niego przestudzony szpinak i porządnie wymieszać.

Ze składników na ciasto wyrobić ciasto, wałkować, wycinać kółka i formować pierogi - gotować krótko w osolonej wodzie. 

Dla mnie najlepsze są oczywiście drugiego dnia, odsmażone i ze skwarkami!

3 komentarze:

  1. Lubię lepić pierogi z kimś. To ma jakąś magię ;-)
    Fajne nadzienie!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam połączenie szpinaku z pieczarkami, w pierogach go jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadlabym takie pierozki, wygladaja bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo