16 marca 2011

Zupa jarzynowa na wiosnę!

Pierwsze ciepłe dni są zawsze wspaniałe!
Pierwsze wyjście na dwór bez kurtki cieszy bardziej, niż wszystkie gorące dni lata, i nawet mycie samochodu w taki słoneczny poranek wydaje się być frajdą!


Z tego wiosennego myślenia wyszła więc zupa w kolorze zielonym - trudno nazwać ten zestaw warzyw typowo wiosennym, ale to właśnie takie smaki serwowała nam mama z ogródkowych warzyw. Warzyw musi być dużo, jakie lubicie! Mi tylko kalafiora zabrakło, ale w osiedlowym sklepiku akurat nie było...





Składniki:

  • 2 kostki rosołowe -oczywiście można na mięsie, ale ja - śmiejcie się (!) odczuwam lekki lęk przed mięsem z kośćmi!
  • duża marchew
  • pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • mały por
  • mała główka włoskiej kapusty
  • puszka groszku
  • 6 młodych ziemniaków (z importu, ale chociaż wielkość się zgadzała)
  • sól
  • pieprz 
  • łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki śmietany
Przygotowanie
Wodę (ok. 2,5 litra) zagotować z kostką rosołową. W tym czasie pokroić marchew, pietruszkę, seler i por - wypłukać warzywa w zimnej wodzie i wrzucić do garnka. Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb i pokroić na cienkie paseczki, również wrzucić do gara. Obrać ziemniaki, przekroić na pół i dodać do zupy. Na koniec dodać groszek z puszki, sól , pieprz i majeranek. Do garnuszka włożyć śmietanę (myślę, że te 2 łyżki na cały wielki garnek nawet dla dietofilów nie powinny być problemem :), dolać kilka łyżek gotującej się zupy i wymieszać, a później całość wlać z powrotem do granka.
Zupa jest dobra, gdy wszystkie warzywka są miękkie, ale nie rozgotowane.

Moje zdjęciowo - artystyczne poczynania będą tutaj. Po likwidacji fotobloga, dopiero się rozkręcam, ale będze tu w przyszłości sporo fajnych rzeczy - mam nadzieję :)

2 komentarze:

  1. Nie ma to jak takie zupki na przednówku:) Co do kosci, nie ma się czego bać, to właśnie wywar na kościach jest najzdrowszy:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. tez mam taka miseczke ;) ale na zupie sie skupie, bo nalezy do moich ulubionych ze przepis bombowy ;D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo