16 maja 2011

Gołąbki light

W niedzielę padało. Spędziłam cały dzień na spaniu i objadaniu się. Stworzyłam czekoladowo - serkowy tort naleśnikowy na śniadanie (katastrofa wizualna z powodu źle zmielonych otrębów! Sfotografuję następnym razem), zupę szczawiową na obiad (wtedy właśnie zdałam sobie sprawę, że padła bateria w aparacie - a właściwie ja ją padłam, zostawiając włączony aparat jakieś 3 dni temu...).

Z tego katastrofalnego dnia udało mi się ustrzelić gołąbki. Trochę inne niż tradycyjne, więc Latino stwierdził: są jakieś inne, nazwijmy je "wróbelki"!
Podobało mi się to całodzienne kręcenie w dresie po kuchni i podjadanie - zwłaszcza, że jakimś cudem nie przytyłam od tego :)



Składniki:

  • 700g mielonego mięsa z indyka
  • 1/2 cukini
  • 200 g pieczarek
  • duża cebula
  • mała główka młodej kapusty
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, oregano
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
  • 1/2 pomidora
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz, papryka słodka
Cukinię, pieczarki i cebulę dusić na małym ogniu aż odparuje woda. Z kapusty wyciąć głąb i parzyć ją aż zmięknie. Później odsączyć liście na sitku. Do miski włożyć mięso, uduszone warzywa, wbić jajko, przyprawić do smaku, wyrobić farsz. Farsz nakładać na liście kapusty i zawijać gołąbki. Układać je w naczyniu żaroodpornym, na jego dnie i na gołąbkach położyć pozostałe liście. Zapiekać w piekarniku przez ok. godzinę.

Na małym ogniu postawić rondelek, wrzucić pokrojonego w drobną kosteczkę pomidora, przecier pomidorowy, jogurt i odrobinę wody (tak, żeby uzyskać satysfakcjonującą nas gęstość). Doprawić solą, pieprzem, papryką i ewentualnie odrobinką cukru, jeśli pomidorowy smak jest zbyt kwaśny. Trzymać na ogniu do zagotowania. 

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Z młodej kapusty? Muszę tego spróbować. Też robię z mięsem z indyka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe. Z pieczarkami nie próbowałam.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne fotografie!
    uwielbiam gołąbki.
    Twoja odchudzona wersja bardzo mnie zainteresowała ;]

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo