14 maja 2011

Zapiekane warzywa - wiosennie!

Dalej na szparagowo i na zielono.
Mam w domu patelnię, której urwała się rączka - zupełnie to nie szkodzi, bo jest świetna do piekarnika - nic się do niej nie przykleja, i do tego jest w ładne kwiatki :)

Wracając z pracy często przechodzę przez Halę Targową - jest to zgubne, szczególnie dla głodnej osoby - gąszcz owoców i warzyw zdaje być się wtedy niezwykle kuszącym ogrodem :). Kto z Wrocławia, ten wie, a kto nie, to może zrobię kilka zdjęć tego miejsca i wrzucę, bo są tam pysznie wyglądające stoiska! Ostatnio obkupiłam się tam w całkiem dorodny zapasik zieloności - szparagi, cukinię, szczaw... jeszcze nie wszystko wykorzystane, ale spokojnie, już mam plany dla każdego z nich!




Jako dodatek do mięs, a także samodzielny posiłek proponuję blachę zapiekanych warzyw:

  • pęczek szparagów
  • duży pomidor (jak najbardziej mięsisty)
  • 1/2 cukinii
  • pęczek szczypiorku
  • mozzarella
  • garść listków bazylii
  • sól
  • pieprz
  • jogurt naturalny
  • ząbek czosnku
Szparagi umyć, oczyścić, odciąć końcówki - gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 minut.
Cukinię mozzarellę i pomidora pokroić w cienkie plasterki, szczypior posiekać. Na blaszcze ułożyć pomidora, na przemian z mozzarellą, posypać świeżą bazylią, cukinię posypać szczypiorem, obok wyłożyć szparagi. Doprawić ziołami, solą pieprzem. W wersji niedietowej polecam kilka kropel dobrej oliwy. 
Piec w temp. 180 stopni aż cukinia będzie miękka - jeśli ona będzie, to reszta też!

Jogurt rozrobić ze zmiażdżonym czosnkiem i doprawić do smaku.
Warzywka jeść maczając je w jogurtowym sosie.



Danie to bierze udział w akcji "Czas na szparagi". 

3 komentarze:

  1. U mnie też ostatnio było szparagowo:) Zapiekane warzywa są świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak mlode pyszne warzywka:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo