5 czerwca 2011

Jednogar z fasolą, oliwkami i papryką

Uff! Ostatni tydzień z kawałkiem upłynął mi pod znakiem remontu - najpierw z użytku zostały wyłączone kuchnia i sypialnia, a potem tak zwany duży pokój - jadalnia/pracownia/salon.
Komputer zaś wylądował szczelnie zapakowany w szafie, aby nie nałapał w trzewia swe kurzu... toteż powrót do pisania-gotowania-blogowania bardzo mnie dzisiaj cieszy!

Dalej dietuję (7 kilogramów za mną :) ale staram się nie popadać w paranoję i gotować tak, aby jedzenie nadal pozostało przyjemnością... no, może nieco mniej zakazaną.

To danie sprzed kilku dni, klasyczny jednogar - szybki w przygotowaniu i bardzo sycący. Jeśli planujecie gotować jedną ręką trzymając wałek lub pendzel, to polecam! Danie podane na stosie papierów - cud, że się to wszystko trzymało!



Składniki:

  • 1,5 kabanosa drobiowego
  • pierś z kurczaka
  • cebula średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • puszka pomidorów (mogą być świeże, wtedy 2-3)
  • puszka czerwonej fasolki
  • garść oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz, chili do smaku
Przygotowanie:
Kabanosa pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na suchej patelni (nada aromatu potrawie), dolać odrobinkę wody, dorzucić posiekaną cebulę i czosnek, a potem pokrojoną pierś z kurczaka, przykryć i dusić przez jakieś 10 minut - aż kurczak się "zetnie"
W tym czasie pokroić paprykę i dodać do garnka, potem dorzucić pomidory, fasolkę, oliwki, bazylię i doprawić czym kto lubi. Chociaż kocham przyprawy, w tym przypadku kombinacja warzyw i dość aromatyczne kabanosy spowodowały, że nie trzeba było ich dodawać zbyt wiele. Przykryć i dusić jeszcze jakieś 10 minut. Podawać najlepiej z bagietką, której z powodu diety musiałam sobie, niestety - odmówić. 


5 komentarzy:

  1. bardzo fajny blog:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jednogar podoba mi się bardzo, głównie dlatego że jest jednogarowy :D A skoro dałaś radę zrobić go w remoncie, to najlepsza gwarancja łatwego przygotowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ładne zdjęcie ;]
    mmm... brzmi apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. z checia bym takie jedzonko zjadla:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo