27 sierpnia 2011

Impreza na diecie - pasty do warzyw

Wśród moich znajomych na stałe zagościł termin "suche przekąski" które jeden z przyjaciół przynosi na spotkania w ilościach hurtowych. Niestety... nie samymi przekąskami człowiek żyje, a ten, co jest na diecie powinien ich unikać jak ognia!
Zaproponowałam więc pokrojone w paseczki warzywa maczane w różnych dipach, czy może raczej pastach - bo miały dość solidną konsystęcję. Idealne do chrupania, kolorowe i zdrowe - świetnie sprawdziły się podczas spotkania.



Warzywa:

  • marchew
  • seler naciowy
  • różnokolorowa papryka
  • ogórek
  • pietruszka (korzeń)
Warzywa kroimy w słupki i układamy na talerzyku, bądź stawiamy na sztorc w misce (kolorowy jeż ładnie wygląda :)

Pasta nr 1 - paprykowa
Jest to miks papryki konserwowej i naturalnego serka, takiego do smarowania kanapek. Do tego sól i szczypta chili - wszystko traktujemy blenderem na gładką masę.

Pasta nr 2 - łososiowa
Łosoś został upieczony w piekarniku w folii - pieczony w całości, od środka natarty czosnkiem i przyprawami. Oczywiście, do pasty trafiły tylko niewielkie kawałki! Jest to dobry sposób na spożytkowanie także innych rodzajów ryby. Do tego serek i szczypiorek, troszkę pieprzu - wszystko wymieszać widelcem - i gotowe!

Pasta nr 3 - suszone pomidory i bazylia
Do tej pasty potrzebujemy ser typu feta, suszone pomidory w oleju i garść listków świeżej bazylii. Pomidory odsączamy z oleju, razem z bazylią siekamy na drobniutkie kawałeczki i łączymy z fetą. W wersji lżejszej można dodać odrobinkę jogurtu, jeżeli ser jest za suchy. W wersji drugiej odrobinkę oleju z pomidorów - jest bardzo aromatyczny!

Na pewno takich past można zrobić tysiąc w wielu smakach i kolorach - jako bazy zamiast majonezu używam nietłustego sera lub jogurtu. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Oj lubię takie warzywka do chrupania. Ale moim absolutnym hitem jest marchewka z dipem czosnkowym. Pyyycha :)

    http://polkazprzyprawami.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. a moja dieta poszła się pierdaczyć, jak zwykle! ;D chyba się muszę jakoś zmobilizować...
    pasta nr 3, pyszna musi być :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo