5 września 2011

Faszerowane papryki i bakłażany

Idzie jesień! Lato nas nie rozpieściło upałami, a tutaj już już, powoli można znaleźć pierwsze oznaki jesieni... pierwsze zabłąkane, zażółcone listki.

Ale koniec lata to czas warzyw i owoców - dzisiaj przywiozłam od mamy skrzynkę pomidorów, są kabaczki, ostatnie chyba w tym sezonie ogórki... No, i powoli szykuję się na dynię, bo jej krewniaków w dużej rodziny dyniowatych maltretuję w kuchni już od jakiegoś czasu!

Nadziewane papryki

  • papryki średniej wielkości
  • duża cebula
  • duża cukinia
  • pierś z kurczasa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeże chili
  • sól
  • tymianek
Cebulę posiekać - na patelnię wlać odrobinę wody i wrzucić cebulę, rozgnieciony czosnek i chilli i wszystko poddusić do miękkości. Dodać pokrojonego w kawałeczki kurczaka i cukinię - gotować tylko do momentu, kiedy mięso się "zetnie". 

Od papryki odciąć czubek i wyciągnąć gniazda nasienne - do środka nałożyć nadzienie, przykryć odciętą częścią papryki. Piec tak długo, aż papryka będzie miękka.

Nadziewane bakłażany
To trochę takie bakłażanowe gołąbki :)
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
  • cebula
  • jajko
  • majeranek
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry, mocno posolić i odłożyć na ok. 20 minut. Potem porządnie wypłukać. 
Cebulę posiekać, dodać do mięsa, potem dodać musztardę, jajko, majeranek, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Formować z mięsa wałeczki i zawinąć je w płaty bakłażana i spiąć wykałaczką.

Ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą i piec ok 40 minut - aż bakłażany staną się miękkie. Można przykryć całość folią aluminiową i zdjąć ją na ok. 10 minut przed końcem.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mniam, mniam, mniam. Same pyszności. A że psiankowate to zapraszam to mojej akcji ;) http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo