8 września 2011

Sernik dietetyczny

W mojej diecie, najbardziej ze wszystkiego brakuje mi, oczywiście słodyczy.
Czasem przy okazji czyichś urodzin, czy imprezy rodzinnej skuszę się na kawałek ciasta – ale w domu omijam słodkości szerokim łukiem. Jest to duży wyczyn, jeśli się mieszka z kimś, kogo ulubionym posiłkiem jest brownies!

Opatentowałam więc kilka przepisów, które z powodzeniem można wpleść do swojego menu. Nie smakują może jak klasyczne wypieki, ale odkąd przestałam się przyznawać, że są dietetyczne, znikają ze stołu tak samo szybko!



























Dzisiaj proponuję coć na kształt sernika – z tym, że nie pieczemy warstwy serowej.

Ciasto:
  • 4 jaja
  • 4 łyżi skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki otrębów owsianych (opcjonalnie)
  • 4 tabletki słodzika
Żółtka oddzielić od białek i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i skrobię kukurydzianą, otręby i rozgniecione tabletki słodziku. Wszystko razem delikatnie wymieszać trzepaczką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 minut. Ciasto piecze się bardzo szybko – należy więc mieć rękę na pulsie!

Krem:
  • 250 g chudego białego sera
  • 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
  • aromat do ciasta (np. waniliowy)
  • 2 łyżki odtłuszczonego kakao
  • szczypta cynamonu
  • 5 tabletek słodziku
Ser włożyć do miski i dokładnie rozmieszać z serkiem homogenizowanym i zmiażdżonym na pył słodzikiem. Celowo zachowałam grudki sera – jeśli jednak zmiksujecie go blenderem wyjdzie jednolita, kremowa masa.
Masę dzielimy na pół – do jednej połowy dodajemy kilka kropel aromatu do ciasta, do drugiej kakao i cynamon. 

Biszkopt przekroić w poprzek. Pierwszą warstwę posmarować masą czekoladową, a drugą masą waniliową. Schłodzić w lodówce i podawać.

Jeśli ktoś nie jest aż tak przywiązany do liczenia kalorii, lub nie przepada za słodzikiem - proponuję do serka dodać miodu, lub klasycznie, ale mniej zdrowo - cukru. 

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Jezu, jeśli tak wyglądają desery na diecie to właśnie w tej chwili na nią przeszłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Chętnie spróbuję przepisu, tylko zamiast słodzika użyję cukier trzcinowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię przepisy light, o ile zachowują oryginalny smak. Sernika wygląda bardzo smacznie, ale zamiast słodziak, którego smak jest okropnie wyczuwalny ożyłabym melasy albo soku z agawy ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, ja dzisiaj też, od jakiegoś czasu nie cierpię słodzików :)

      Usuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo