20 września 2011

Śniadanie - kuchnia meksykańska - chilaquiles

W Meksyku zazwyczaj jedliśmy ogromne śniadania - Latynosi nie mają wiele wspólnego z europejskimi południowcami, którzy zadowalają się espresso i croissantem na śniadanie. Pierwszy posiłek dnia musi dostarczyć energii na dłużej - zazwyczaj składa się z tortilli kukurydzianych, jajek, fasoli, pomidorów...

W weekendy Mój pozwala sobie na pichcenie po swojemu - chilaquiles może też służyć za przekąskę - wtedy występuje w wersji bez jajek i fasolek. Może przybrać formę czerwoną (pomidory i chilli) lub zieloną (... zielone pomidory i zielone chilli :)

Zaprzeczenie dietetycznego jedzenia - polecam na śniadanie w dniu, w którym przyjdzie Wam kopać rowy bądź rzeźbić w marmurze!

Potrzebne będą:

  • kukurydziane tortille* 
  • 1-2 papryczki chilli
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory
  • ser żółty do posypania
  •  jajka (1-2 na porcję)
  • frijoles - pasta z fasoli** 

Tortille pokroić na trójkąciki i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, aż staną się chrupiące.
Cebulę i  czosnek zeszklić, dodać chilli i obrane pomidory - gotować aż zrobi się sos. Wrzucić tortillę i podgrzać wszystko razem. Jeszcze gorące posypać serem.
Podawać z jakiem sadzonym i fasolą, 

* tortille kukurydziane można kupić przez internet

** pastę fasolową znajdziecie w sklepach z kuchniami świata - można też zrobić samemu - namaczając, gotując i miksując białą lub czerwoną fasolę.

I jeszcze kilka wspomnień...





1 komentarz:

  1. Lubię takie porządne śniadania:) muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo