22 września 2011

Ciasto francuskie ze szpinakiem, pomidorami i serem gorgonzola

Tarta musiała w końcu powstać w mojej kuchni. Może to za sprawą nowego nabytku, jakim jest forma, a może dlatego, że przepisy na tarty obrodziły ostatnio?

Moja powstała późnym wieczorem, w ekspresowym tempie – bardzo pomogło mi w tym gotowe ciasto francuskie. Jednak moje tartowe plany nie są jeszcze kompletne – pachnące podgrzybki już czekają na dzisiejsze popołudnie i tartę na kruchym spodzie :)



Składniki:

  •  opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • duży pomidor
  • garść świeżego szpinaku
  • 100 g sera gorgonzola
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • świeże (lub suszone) zioła: tymianek, bazylia, kolendra
Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim i wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika – na jakieś 5 minut, aby ciasto trochę "przeschło". Pomidora pokroić w plasterki, ułożyć na spodzie, posypać szpinakiem. Zioła posiekać i dodać do jogurtu, wbić do niego jajka, dodać przyprawy i dokładnie roztrzepać widelcem, po czym wlać na pomidory i szpinak. 
Na wierzchu ułożyć plasterki sera, a kawałeczki ciasta francuskiego, które pozostały, pociąć w paseczki i ułożyć na wierzchu kratkę.

Piec przez 20 minut w 180 stopniach – do ścięcia się masy jajecznej i przyrumienienia ciasta. 


1 komentarz:

Copyright © 2014 Jedzonkowo