31 października 2011

Huevos rancheros – czyli meksykańskie śniadanie

Jedna z moich ulubionych propozycji śniadaniowych. Przepisów na to danie można znaleźć wiele – tak wiele, jak osób, które je robią, a że robi się je w całym  Meksyku, i na południu USA, to jest ich naprawdę sporo :). Doskonały przepis na sycące, poimprezowe śniadania – najlepiej te w towarzystwie przyjaciół.



Porcja na 6 jajek:
  • 6 jajek
  • łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 papryczkka chili
  • 1/2 papryki (czerwonej, lub zielonej)
  • 2 małe, lub 1 duży pomidor
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, paprykę i papryczkę chilli (z pestkami będzie bardziej pikantna). Pomidory pokroić w drobną kosteczkę, dodać na patelnię. Koncentrat wymieszać z odrobinką wody i dodać do warzyw, posolić.
Całość trzymać na ogniu jeszcze przez chwilę, aż warzywa będą miękkie a sos niezbyt rzadki. Zmniejszyć ogień i wygładzić sos łyżką. Wbić na niego jajka i przykryć. Gotować jeszcze przez kilka minut. Dla mnie idealną konsystencją jest taka, w której żółtka są jeszcze płynne - myślę że potrzeba na to ok. 5-7 minut.
Podawać z tortillą podgrzaną na suchej patelni, ale ze świeżym chlebkiem też dobre :)

Smacznego!


4 komentarze:

  1. lubię takie niekanapkowe śniadania, z patelni, rozgrzewające :) z jajkami.

    wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego jeszcze nie jadłam, muszę kiedyś spróbować! Ale za to ostatnio prezentowałam też meksykańskie- eggs sofrito. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. zbieram się, żeby zrobić, ale za każdym razem mama mnie uprzedza z weekendowym śniadaniem. A sama przecież takiej ilości nie zjem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooch, po takim początku dnia to dopiero ma się duużo siły! Wspaniałe połączenie smaków, idealne na teraz - na zimne, mgliste poranki :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo