18 października 2011

Szybka chińszczyzna - makaron z krewetkami i szpinakiem

Przychodzą takie chwile, w których chętnie zjadłoby się coś ciepłego i smacznego, a tutaj jak na złość niewiele w lodówce... Z wakacyjnego wyjazdu zostało mi kilka chińskich zupek, kupionych na kryzysowe chwile - zamiast zalewać paskudny proszek wodą, proponuję smaczne danie, które można przyrządzić w pół godziny:


  • 3 zupki chińskie
  • 2 marchewki
  • por
  • duża garść liści szpinaku
  • 500 g mrożonych krewetek
  • sos sojowy
  • sucha papryczka peperonchino
  • łyżka ziaren sezamu do posypania
  • łyżka pasty tahini
  • olej
Marchew pokroić w słupki, pora w cienkie plasterki - woka rozgrzać, wlać odrobinę oleju i wrzucić warzywa. Po chwili dodać krewetki i szpinak, sos sojowy i tahini oraz posiekane chili lub peperonchino (z tym ostrożnie - u mnie 1/3 papryczki naprawdę dodała pikanterii). Smażyć tylko kilka minut, aż krewetki się zetną. Ważne, aby ciągle mieszać i smażyć na naprawdę dużym ogniu. 

W międzyczasie zagotować wodę i zalać makaron z zupek chińskich - podobny makaron można też kupić w sklepach, bez zupki - w moim przypadku był to czysty recycling makaronu!

Po 3-4 minutach makaron odcedzić i wrzucić do woka. Smażyć na dużym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty.
Posypać sezamem i od razu jeść!




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jedzonkowo