28 listopada 2011

Ciasto czekoladowe

Niezwykle proste ciasto czekoladowe – lekkie, ale dzięki dodatkowi dżemu dość wilgotne w środku.
Z przepisu wychodzi porcja na dużą blachę. Robi się je błyskawicznie, więc było idealne do zrobienia przed niespodziewaną imprezą. Przepis znaleziony w internecie - niestety, przepisywany na kartkę w pośpiechu, a teraz nie mogę odnaleźć strony!



Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanka oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • słoik dżemu porzeczkowego
Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać mikserem. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40 minut (mi zajęło godzinę, więc warto sprawdzać!), w temperaturze 180 stopni. 

W pośpiechu nie zdążyłam, niestety zrobić polewy! Pyszne z mlekiem :)

2 komentarze:

  1. Faktycznie proste! Moja Mama robila podobne i zawsze wychodzilo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym kawałeczek ci ukraść!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo