10 stycznia 2012

Makaron-muszelki z szynką i zielonym groszkiem

Uwielbiam makarony – na słodko i wytrawnie, we wszystkich kształtach i kolorach. Lubię to, że w domu zawsze jest coś, z czego można przyrządzić sos do makaronu, bo czasem wystarczy tylko szczypta wyobraźni, żeby wyczarować z niego coś pysznego.

Dzisiaj na przekór szarej zimie – na zielono!



Składniki:
  • 200 g makaronu muszelki
  • 100 g szynki
  • paczka zielonego, mrożonego groszku
  • mały kubeczek śmietany 18%
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente (ok. 7 minut), szynkę pokroić w cienkie paseczki i lekko podsmażyć na maśle, dorzucić groszek, posolić i mieszając czasem poczekać, aż groszek zmięknie (ok. 10 minut). Dolać śmietanę i i poczekać, aż całość zabulgocze. 

Dorzucić odcedzony makaron i podsmażać jeszcze 3-4 minuty, aż makaron dobrze obtoczy się w sosie. Na koniec posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Ja podałam makaron z sałatką z pomidorów, oliwek i świeżych liści bazyli – jej mocniejszy smak przełamuje troszkę delikatny smak makaronu. 



2 komentarze:

  1. Też uwielbiam makaron! Ta kompozycja wygląda świetnie i na pewno tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smacznie sie prezentuje (;

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo