9 stycznia 2012

Placuszki cukiniowo-ziemniaczane z sosem fasolowym

Okres świąteczno-karnawałowy w moim przypadku nie sprzyja blogowaniu... najpierw przygotowania świąteczne, potem sylwestrowe, w międzyczasie przeprowadzkowe i miesiąc minął!
W kuchni nie próżnowałam – powstały rzeczy smaczne i... eksperymentalne :)

Dzisiaj potrawa tradycyjna, ale zmodyfikowana – dla fanów placków ziemniaczanych. Najlepiej smakują prosto z patelni, gorące, chrupiące i słone!





Składniki:
  • średniej wielkości cukinia
  • 4 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • puszka białej fasoli
  • szczypta chilli
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać, cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, położyć na sitku i posolić, zostawić na 15 minut, po czym odcisnąć nadmiar wody. Ziemniaki zetrzeć także na grubych oczkach. Do miski włożyć cebulę, cukinię i ziemniaki, wbić jajka i dodać mąkę, doprawić, wymieszać. Wykładając placuszki warto je rozprowadzić jak najcieniej, i smażyć dość powoli, aby nie były surowe w środku.

Fasolę odsączyć, dodać do niej chilli i szczyptę soli - wszystko zmiksować, a jeśli sos jest za gęsty, dodać odrobinkę wody, podgrzać przed polaniem placuszków.

1 komentarz:

Copyright © 2014 Jedzonkowo