26 marca 2012

Chicken pot-pie

Wiosna przyszła! A z nią nowa kuchnia i ściana w kropki.
Na parapecie stanęło kilka doniczek z ziołami – kolendra i bazylia wynurzają się powoli z ziemi, tymianek Timmy wypuścił jednego listka i trochę się obraził, reszta ekipy też jeszcze się waha :)

Chicken pot-pie wypatrzyłam w jakimś serialu, gdzie było popisowym (i jedynym!) daniem w repertuarze pewnej bohaterki. Niestety, nie pamiętam jaki to serial!

Polecam danie – jest sycące, nie wymaga zbyt długiego przygotowania a wygląda i smakuje bardzo dobrze!



Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • korzeń pietruszki
  • puszka groszku konserwowego 
  • por
  • szklanka bulionu drobiowego / opcjonalnie kostka rosołowa 
  • pieprz, sól, tymianek
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • jajko
  • spora łyżka masła
  1. Pora przekroić wzdłuż na pół, a potem na cienkie piórka. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić warzywa (oprócz groszku) odrobinkę posolić i dusić do pół-miękkości. 
  3. Pokroić kurczaka w drobną kostkę, dodać do warzyw, wlać bulion, dodać przyprawy i dusić, aż mięso będzie miękkie. Na koniec wrzucić groszek. Gdy woda w większości odparuje dodać śmietanę i chwilkę mieszając gotować do powstania dość gęstego sosu (można zrobić jasną zasmażkę, ja nie jestem jej fanką).
  4. Przełożyć potrawkę do żaroodpornego naczynia i dokładnie nakleić na wierzch ciasto. Zdecydowanie polecam oklejanie zewnętrznego brzegu - nadmiar ciasta odciąć ok. 1cm pod brzegiem naczynia.
  5. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

1 komentarz:

  1. Sciana urocza, pasuje do szablonu bloga :) A taki chicken pie najbardziej smakuje mi zima.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo