19 kwietnia 2012

Muffinki z białą czekoladą i orange curd

Na urodziny dostałam od siostry książeczkę z przepisami na cupcakes i muffinki. Plan: zrobić wszystkie! Na rozgrzewkę zaczyęłam więc od takich bardziej improwizowanych, wcale nie z książki!

Smakują super: ciast nie ma za dużo cukru, ale nadrabia słodkim kremem i białą czekoladą, która po upieczeniu nabrała lekko karmelowego smaku.


BABECZKI:
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- tabliczka białej czekolady

Przygotowanie:
  1. Czekoladę posiekać na nieduże kawałki.
  2. Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej i zmieszać łyżką wszystko razem.
  3. Przełożyć do foremek na muffinki, piec około 30 minut w 180 stopniach.
ORANGE CURD
Składniki:
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i skórka z nich otarta
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej / ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
  1. Włożyć wszystkie składniki do miski, wymieszać. 
  2. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
Gdy ostygnie, nakładać na babeczki, resztę schować do słoika i przechowywać w lodówce. 



3 komentarze:

  1. Wspaniala improwizacja :) A dekoracja z orange curd na pewno smakowalaby mi bardziej niz tradycyjny krem maslany.

    OdpowiedzUsuń
  2. tylko niewiadomo ile mąki ziemniaczanej dać:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo