11 kwietnia 2012

Sznycel z indyka w czerwonych warzywach

Poświątecznie jeszcze nie zabrałam się za gotowanie – mam Wam za to do zaprezentowania danie, które zrobiłam w jedno z miłych popołudni, w tygodniu, w którym zupełnie nie wiem czemu, indyk zawładnął naszym menu!

Pięknie pachnie!



Oliwa z peperonccino jest mojego autorstwa – papryczki należy z grubsza zmiażdżyć (unikając kontaktu ze skórą i oczami) i wrzucić do butelki, zalać oliwą z oliwek i odstawić na kilka dni w ciemne miejsce. Od proporcji papryczek do oliwy zależy jej moc. W moim przypadku to było prawie tyle papryczek, co oliwy!

Składniki:
- 5oo g sznycla z indyka
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 nieduże cebule
- 2 ząbki czosnku
- duża marchew
- 5 suszonych pomidorów w oleju (i trochę oleju)
- bazylia
- 2 łyżki oliwy z peperonccino

  1. Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojoną drobno marchew i paprykę, a także pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory.
  2. Filety natrzeć solą, pieprzem i bazylią, półtwarde warzywa przesunąć na brzeg patelni, a na środku położyć mięso. Podsmażać od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut.
  3. Można podać z szafranowym ryżem - na patelnię wrzucić łyżkę masła, gdy się rozpuści, wsypać szklankę ryżu i chwilę podsmażać ryż na patelni. Wlać 2 szklanki wody. Lekko posolić i dodać szczyptę szafranu. Zmniejszyć ogień do minimum, gotować bez odkrywania (!) około 15-20 minut.



2 komentarze:

  1. Indyk jest doskonala (i mniej nafaszerowana hormonami) alternatywa dla kurczaka. Swietne, zdrowe i kolorowe danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię połączenia mięsa z indyka z gulaszem lub warzywną mieszanką.
    tak jak Maggie stwierdziła, indyk nadaje się do takich dań i bardzo fajnie zastępuje kurę.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo