12 kwietnia 2012

Zupa z soczewicy

Przepis na zupę z soczewicy był jednym z pierwszych umieszczonych na blogu. Dzisiaj proponuję zupę nieco zmienioną: inny rodzaj soczewicy, inne przyprawy, bardziej wyrazisty smak. Zdecydowanie polecam czerwoną soczewicę do zupy – szybciej się gotuje i jest delikatniejsza w smaku. Limonka i pietruszka oraz nutka ostrej papryki przywołują wspomnienia dalekich wypraw... mniam!


Składniki:
- 250 g czerwonej soczewicy
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- marchew
- 1/3 czerwonej papryki
- mała papryczka chilli
- puszka pomidorów
- szczypta suszonej bazylii
- limonka
- spora garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
  1. Cebulę posiekać, razem z czosnkiem lekko zeszklić w garnku z grubym dnem.
  2. Obrać i pokroić marchew, pokroić paprykę i chilli, dodać do garnka, chwilkę poddusić.
  3. Dorzucić przepłukaną soczewicę, dolać wody (ok. 1 litr) i gotować przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodać pomiory i bazylię, posolić do smaku.
  4. Po podaniu wrzucić solidną garść natki i wycisnąć sok z ćwiartki limonki. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Zupy z soczewicy to zdecydowanie mój smak :) Chętnie bym się wprosiła na miseczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis. Bardzo lubię zupy z soczewicą, więc przepis będzie wypróbowany wkrótce ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. też sie skuszę. Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam soczewicę ale nie zdarzyło mi się dodawać limonki ;)

    http://potomek-kontra-obiad.folog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo