27 maja 2012

Tarta ze szparagami, jajkami i serem gorgonzola

No i stało się! Wiosna pełną gębą panoszy się już od dłuższego czasu więc przenieśliśmy jadalnię na balkon. A nic lepiej nie nadaje się do zjadania na świeżym powietrzu niż lekkie, warzywne tarty!
Przepisów na tę (lub podobną) tartę ostatnio widziałam kilka – a ponieważ sezon szparagowy krótki jest niczym mgnienie oka sama musiałam się skusić. Pracy przy tym daniu nie ma wcale tak dużo, więc polecam – na przekąskę i na obiad.


Składniki na ciasto:
* 1/2 kostki masła
* szklanka mąki
* szczypta soli

Składniki na tatrę:
* pęczek szparagów
* 4 jajka
* 3 łyżki śmietany (18%)
* kilka kawałeczków gorgonzoli
* pieprz, sól
  1. Zimne masło włożyć do miski, dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na 30 minut.
  2. Szparagi umyć i włożyć do gotującej się wody na 5 minut, aż będą miękkie.
  3. Formę wylepić ciastem, wstawić je do piekarnika i piec 25-30 minut w temperaturze 190 stopni, aż spód będzie podpieczony.
  4. Na ciasto ułożyć szparagi, zalać je mieszanką śmietanowo-jajeczną a na wierzch wbić dwa pozostałe jajka i ułożyć kawałeczki sera. Piec aż masa się zetnie.
Smaczengo!
Jutro truskawki :)

3 komentarze:

  1. Ależ ładnie Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html

    Serdecznie zapraszamy na casting !

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo