30 czerwca 2012

Makaron chiński z brokułami, kalafiorem i kurczakiem.

Dalej makaronowo!

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na coś bardzo mocno przyprawionego curry. Muszę wtedy wsunąć sporą porcję takiego aromatycznego dania, żeby potem nie spoglądać w kierunku tej przyprawy przez kilka następnych tygodni.

Użyłam do tego chińskiego, jajecznego makaronu który zalewa się wrzątkiem. Niestety, nie zapamiętałam dokładnej nazwy. Polecam tym, którzy osiągnęli szczyt wczesnoletniego lenistwa i nie chce im się gotować makaronu.


Składniki:
* mały brokuł
* mały kalafior
* 2 ząbki czosnku
* podwójna pierś z kurczaka
* 1/2 zielonej papryki i 1/2 żółtej papryki
* paczka chińskiego makaronu
* 200 ml jogurtu greckiego
* sól, przyprawa curry w wersji pikantnej

  1. Kalafior i brokuła oczyścić, odciąć różyczki i ugotować (ok. 5-6 minut) tak, aby były lekko twarde.
  2. Kurczaka pokroić na paseczki w woku podsmażyć na oleju. Gdy mięso się zetnie dodać czosnek i paprykę. Smażyć jeszcze chwilę aż warzywa lekko zmiękną.
  3. W międzyczasie do miski włożyć makaron i zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut. 
  4. Do woka włożyć brokuły, kalafior i makaron, przyprawić curry i posolić, dodać jogurt i mieszając smażyć jeszcze przez chwilę. 
Smacznego!




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jedzonkowo