6 lipca 2012

Pancakes z borówkami, bananami i karmelem

Ni to omlet, ni to pancake, ale za to prosty w przygotowaniu i przy zatrzęsieniu różnorakich sezonowych owoców  na pewno każdy może go przyozdobić wedle gustu. No, może banany nie są sezonowe, ale za to śniadaniowe na pewno :)

Spokojnie udało mi się pójść pobiegać do parku, wziąć prysznic, zrobić śniadanie i zdążyć do pracy. W myśl, że jak pobiegałam, to mogę sobie pozwolić na taakie śniadanko! Samo ciasto nie zawiera tłuszczu, jest więc dość suche, ale krem i owoce doskonale to rekompensują, tak jak to, że prawie nie ma cukru (to nadrabiają owoce i karmel).



Składniki (porcja na 2 osoby):

* 3 jajka
* 4 łyżki mąki
* cukier puder
* olej
* banan
* garść borówek
* 1/2 opakowania naturalnego serka (np. President) o konsystencji "luźniejszej" niż taki kanapkowy
* 1/2 kubeczka śmietany kremówki
* sos karmelowy (taki do lodów :)

  1. Jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodawać po łyżeczce mąki i ubijać tylko do połączenia składników.
  2. Patelnię rozgrzać, posmarować cienką warstwą oleju, wlać ciasto i smażyć z obu stron aż się zezłoci.
  3. Śmietankę ubić, dołożyć serek i łyżeczkę cukru pudru.
  4. Omleto-pankejka przekroić na cztery części. Na jednej ćwiartce ułożyć pokrojone plasterki banana, masę śmietankową, drugą ćwiartkę placka, masę, garść borówek i lekko polać sosem karmelowym.
Całość robi się szybko, proponuję chwytać takie owoce jakie macie pod ręką i uwierzcie, takie śniadanie naprawdę dobrze nastraja na resztę dnia!

1 komentarz:

  1. Wow, cudnie wygląda, miałam dzisiaj robic gofry, ale Twoje pancake mnie zamurowało, pięknie podane, szkoda czasu, trzeba ubić smietanę(ta z lidla Pilos szybko się ubija) i do dzieła:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo