22 października 2012

Kawowe muffinki z czekoladą

Kolejny przepis z książeczki "Babeczki słodkie i pikantne". Aromatyczne, lekko cynamonowe - najlepsze były prosto po wyjęciu z piekarnika, kiedy skórka była chrupiąca, a czekolada w środku jeszcze płynna. Moje autorskie zmiany to tradycyjnie cukier z wanilią, zamiast wanilinowego i kawa rozpuszczalna zamiast espresso, którego z braku sprzętu nie mogłam przygotować.




..........................................................................................................................................................................

Składniki na 10 średniej wielkości babeczek:
* 140 g mąki
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 80 g cukru
* 100 ml mleka
* szczyta soli
* 60 g masła
* 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 30 ml gorącej wody
* łyżeczka cukru z wanilią
* jajko

Przygotowanie:
  1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i wymieszać.
  2. Stopić masło, dodać kawę, wymieszać i lekko przestudzić. Potem dodać mleko, cukier waniliowy i jajko i wszystko wymieszać.
  3. Czekoladę posiekać. Sypkie składniki dodać do płynnych i wymieszać z połową posiekanej czekolady.
  4. Ciasto wyłożyć do foremek i posypać resztą czekolady (u mnie nie miało to znaczenia - cała zatonęła :).
  5. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Kruche z wierzchu i płynne w środku - perfekcja! Podpowiadam że masz weryfikację obrazkową a ona wkurzająca strasznie.Tez miałam i nie wiedziałam o tym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne te muffinki muszę kiedyś na pewno wypróbować:)
    Tylko najpierw zamówię sobie papilotki :)
    Fajny blog pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo