19 października 2012

Zupa dyniowa z chili, tymiankiem i rozmarynem

Przyszła jesień, wszyscy na blogach kulinarnych męczą dynię. To ja też! Zupa dyniowa z przepisu kiedyś podanego przez koleżankę Julkę. Nie wiem, ile z oryginału zostało, bo nie pamiętam zbyt dobrze... ale wychodzi smaczna, więc chyba nie jest źle :)


Potrzebujemy:
* Małą dynię
* 2 ząbki czosnku
* kilka gałązek świeżego tymianku
* 2 gałązki świeżego rozmarynu
* oliwę z oliwek
* szklankę mleka
* sól
* chili w młynku
* 4 kromki chleba

Przygotowanie:
  1. Czosnek obrać i rozgnieść, zioła posiekać. Włożyć z czosnkiem do miseczki i zalać oliwą. Zostawić na co najmniej 15 minut. Im dłużej, tym lepiej. Ja przygotowałam sobie zapasik tego specyfiku w małej buteleczce dzień wcześniej, będę miała na dłużej :)
  2. Dynię obrać, wydłubać miąższ, pokroić w kostkę. Do garnka wlać 2 łyżki oliwy z przyprawami i wrzucić dynię. Dolać szklankę wody i całość na wolnym ogniu pod przykryciem gotować aż dynia się rozmięknie (u mnie trwało to około 30 minut). Gdy jest miękka, ale nie rozpada się można się wspomóc blenderem.
  3. Dolać szklankę mleka, posolić, dodać chili i jeśli wydaje się za mało ziołowa - trochę aromatycznej oliwy. Godować jeszcze przez kilka minut.
  4. Chleb pokroić w drobną kostkę, wrzucić na suchą patelnię i lekko skropić oliwą - tylko, żeby dodać trochę aromatu. Nie ma sensu go "smażyć" bo grzanki i tak wchłoną każdą ilość tłuszczu.
  5. Grzanki dodać do zupy zaraz przed podaniem.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Mmm bardzo lubię upy dyniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy z dyni! Szkoda,że nigdzie nie mogę znaleźć mojej ulubione, hokkaido :( Ale Twoja wygląda przepysznie! Grzanki własnej roboty - to jest to:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo