6 listopada 2012

Bananowe muffinki z wiórkami kokosowymi

Nie miało być już wcale na słodko!
Ale przyjechała kuzynka Asia i zarządziła wypiekanie babeczek.
Znalazła przepis i musiało być :)

Babeczki są nie za słodkie, pięknie pachną koksem i mają bardzo chrupiącą skórkę.
Do kawy - idealne!




 Składniki:
* 40 g masła
* 130 g mąki
* łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody oczyszczonej
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 25 g wiórków kokosowych
* 2 jajka
* 50 g brązowego cukru
* 75 ml jogurtu naturalnego
* banan

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wiórki kokosowe wymieszać.
  2. Jajka roztrzepać, dodać cukier, masło i jogurt. Wymieszać.
  3. Banana obrać i rozgnieść widelcem, wymieszać z masą jajeczną.
  4. Do masy jajecznej dosypać sypkie składniki i zamieszać aż powstanie gładkie ciasto. 
  5. Ciasto przełożyć do formy (wychodzi 12 muffinek) - napełnić je do 2/3 wysokości, rosną!
  6. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. 
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Babeczki bananowe na babskie spotkanie, nie ma nic lepszego :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo