23 listopada 2014

Makaron z serem gorgonzola, kurczakiem i oliwkami

To drugie podejście do tej kombinacji. Za pierwszym razem była to improwizacja i wyszło smacznie, więc za drugim razem trzeba było uwiecznić danie na zdjęciu u opisać. Danie ekspresowe jeśli ma się kawałek upieczonego wcześniej kurczaka. Bez niego pewnie też jest niezłe :)



Parafrazując Joey'a z  Przyjaciół: gorgonzola - dobra, kurczak - dobry, makaron - dobry, oliwki - dobre, pesto - dobre. Czego tu nie lubić??

Składniki:
* Upieczona pierś z kurczaka
* 200 g sera gorgonzoa
* pół szklanki mleka
* łyżeczka pesto
* garść oliwek
* kiełki rzodkiewki
* 200 g makaronu spaghetti

  1. Makaron ugotować tak, żeby był troszkę twardszy niż al dente.
  2. Kurczaka pokroić w kostkę.
  3. Kurczaka wrzucić na patelnie, dodać pesto, gorgonzolę, mleko i cały czas mieszać aż ser się rozpuści. Sos powinien być dość rzadki.
  4. Do sosu dodać makaron tak, żeby "doszedł" na patelni, dorzucić oliwki i podgrzewać aż makaron wchłonie nadmiar sosu i usyska odpowiednią twardość. 
  5. Doprawić solą i pieprzem - ser jest dość intensywny w smaku więc jest to opcjonalne.
  6. Posypać kiełkami rzeżuchy. 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam gorgonzolę,kiedyś z chęcia wypróbuje:-)
    Pozdrawiam serdecznie z białej Italii!
    Kalejdoskop Renaty

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo