6 lutego 2013

Burgery z serem gorgonzola i kiełkami słonecznika

Jak zrobić epickiego burgera?
Na początku należy znaleźć sobie pomoc :). Więc do przyrządzania mięsa zatrudniłam swojego połówka. Połówek do burgerów dodał: cebulę, oregano, kawałek rozmoczonej buły, jajko i sporą ilość sproszkowanego chilli. Potem doszedł do wniosku, że za mało i dodał jeszcze ostry pimienton!

Należy zaopatrzyć się w składniki, które będą w Waszym odczuciu idealne. U mnie to były:

* dobre pieczywo (żadne tam gąbczaste słodkie hamburgerowe toto!)
* mięso wieprzowe-wołowe mielone
* sałata
* pomidory
* ser pleśniowy typu lazur,
* kiełki słonecznika
* jogurt grecki

Dalej już prosto - uformować płaski kotlet i smażyć dociskając do patelni, żeby się nie skurczyły za bardzo. Bułę posmarować jogurtem, poukładać dodatki i jeść. Obowiązkowo należy ubrudzić się bułą od brody do nosa. Inaczej nie jest to epickie!



Celowo nie podaję proporcji ani zbyt dokładnej listy składników. Bo to danie, które każdy powinien przyrządzać według własnych zachcianek. Możliwości są tysiące i zamierzam wypróbować je wszystkie :)


Zrobiłam kilka kolaży, zapraszam do oglądania TUTAJ.

1 komentarz:

Copyright © 2014 Jedzonkowo