14 kwietnia 2013

Makaron ze szpinakiem, serem feta i pomidorkami

Jestem miłośnikiem makaronów – ani ryż, ani żadne kasze, ziemniaki i inne zapychacze nie smakują mi tak, jak makaron. Nigdy mi się nie nudzi i mogę go jeść we wszystkich postaciach. Tylko resztki przyzwoitości powodują, że nie gotuję makaronu codziennie.

Połączenie szpinaku, pomidorów i sera feta to już klasyk i pojawiało się na tym blogu, ale z makaronem jeszcze nie, więc to była tylko kwestia czasu. To sycące i szybkie w wykonaniu bezmięsne danie – w sam raz na cieplejsze dni, które w końcu nadeszły!

Zdjęcie może nie najpiękniejsze, bo robione telefonem, ale gwarantuję, że makaron niezły :)


Składniki:
* 500 g mrożonego szpinaku
* opakowanie sera typu feta
* 3 ząbki czosnku
* łyżka masła
* 150 ml jogurtu greckiego
* 10 pomidorków cherry
* 200 g makaronu penne
* sól, pieprz, gałka muszkatałowa

  1. Szpinak rozmrozić na dużej patelni (później będziemy do niego dodawać makaron), dodać łyżkę masła, sól, pieprz i gałkę muszkatałową. Najlepiej robić to symultanicznie z gotowaniem makaronu – chodzi o to, żeby tylko podgrzać szpinak i nie męczyć go za długo na patelni, żeby nie stracił koloru.
  2. Pomidorki pokroić na połówki, ser w niedużą kostkę.
  3. Makaron ugotować aldente, odcedzić.
  4. Do szpinaku wrzucić makaron, pomidorki i ser, wszystko wymieszać i jeszcze chwilkę podgrzewać, żeby woda odparowała a lekko okleił makaron.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Szybka pasta, ale przy okazji bardzo smaczna. Jeśli jest w czymś feta i szpinak jednoczesnie to musi to być smaczne. Odwiedzilam swoje delikatesy, online kupujac potrzebne skladniki przywioza szybko. Jutro mam pomysl na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo