8 lipca 2013

Zupa pomidorowa z fasolą i ziemniakami

Zupa trochę na przekór - na przekór porze roku, bo powinnam zrobić chłodnik, na przekór tradycyjnej pomidorówce, bo się po prostu lekko znudziło mi się gotowanie tego samego, a coś pomidorowego chodziło mi po głowie. Miałam ochotę na połączenie pomidorów i fasoli, ale jednocześnie na coś warzywnego.

Zupa jest bardzo sycąca i (przez dodatek ostrej, wędzonej papryki) lekko pikantna. Przepis prosty i improwizowany, bez mięsa i kostek bulionowych. Ostatnio chodzi mi po głowie pomysł, żeby trochę w ramach rozwijania kreatywności poćwiczyć kuchnię wegetariańską i nieco mniej się obijać na blogu :)







Składniki:
* duża cebula
* 3 ząbki czosnku
* łyżka oleju
* 2 marchewki
* kawałek selera
* 1/2 dużego pora
* 5 młodych ziemniaków
* puszka białej fasolki
* 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
* 400 ml lekko zagęszczonego soku pomidorowego
* przyprawy: sól, pieprz, garść listków bazylii, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta pimienton (wędzonej, suszonej papryki).


Przygotowanie:
  1. Cebulę posiekać, do garnka wlać olej, wrzucić cebulę i przekrojone na pół obrane ząbki czosnku. Często mieszając doprowadzić do zeszklenia. 
  2. Dodać pokrojoną w półplasterki marchew i chwilkę dusić pod przykryciem. 
  3. Dolać 2 litry wody, wrzucić pokrojony seler i por, a po chwili pokrojone w plastry ziemniaki, całość gotować przez ok. 10 minut. Na końcu wrzucić odsączoną i opłukaną fasolkę. 
  4. Dodać przecier i sok pomidorowy, doprawić, wrzucić garść posiekanych listków bazylii.
  5. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Szanowni Państwo,
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Almette. Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo