12 sierpnia 2013

Makaron ze szpinakiem, pomidorkami, oliwkami i kurczakiem

Właściwie po wakacyjnym wyjeździe na Litwę powinnam sypać jak z rękawa daniami z ziemniaków – jeśli Polacy są w tym względzie pomysłowi, to Litwini biją nas na głowę. Na dworze jednak temperatura nie sprzyja ani czasochłonnemu przygotowywaniu ziemniaków, ani ich jedzeniu. Zostawię ten repertuar na listopadowe wieczory.

Danie ekspresowe – na dni kiedy zamiast stać przy kuchni lepiej poczytać, pojeździć na rowerze, pomoczyć nogi lub pognać na kawę ze znajomą. Przyjemny aromat uzyskałam dzięki pimienton (pojawił się też w poprzednim przepisie). Makaron właściwie jest bez sosu, idealnie nadaje się na lekki obiad w gorący dzień.




Składniki:
* 400 g  makaronu świderki
* świeży szpinak (4 spore garście)
* 15 pomidorków koktailowych
* oliwki
* pierś z kurczaka
* czosnek (3-4 ząbki), pimienton, sól, oliwa

Wykonanie
  1. Kurczaka pokroić w niewielkie kawałki i zrumienić na łyżce oliwy. 
  2. Gdy mięso jest już gotowe wrzucić umyty szpinak i wcisnąć czosnek, dusić pod przykryciem przez kilka minut, aż liście zmiękną.
  3. Ugotować makaron skracając czas gotowania o 1-2 minuty w stosunku do podanego na opakowaniu.
  4. Pomidorki przekroić na pół, dodać do kurczaka i szpinaku, wrzucić garść oliwek, posolić, dodać pimienton i chwilkę dusić. 
  5. Do sosu wrzucić ugotowany i odsączony makaron i mieszając jeszcze chwilkę gotować tak, aby makaron wchłonął odrobinę sosu. Podawać posypane startym parmezanem.




2 komentarze:

  1. Lubię takie szybkie dania :) w tym jest akurat wszystko to co lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda na przesmaczne <3

    zapraszam do siebie na smaczne pesto :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo