14 sierpnia 2013

Pancakes śniadaniowe z maślanką

Mam koleżankę, która robi przepyszne pancakes. Serio. W warunkach polowych (a raczej jachtowych), na byle jakiej patelni, kompletnie niewyspana robi od tak idealne, puszyste, równiutkie pankejki.






Moje za to (wg jej przepisu, pewnie wysłuchanego jednym uchem) nawet w warunkach laboratoryjnych wyszły każdy innej wielkości, koloru, grubości i stopnia wypieczenia. Widocznie potrzebuję jeszcze sporo praktyki. Z kremem czekoladowym i owocami smakowały za to obłędnie. Chyba będzie w domu nowy zwyczaj: do sobotniej jajecznicy dołączą niedzielne pankejki!

Składniki:
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki żytniej
* 2 jajka
* cukier wanilinowy
* maślanka (ok 500 ml)
* 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* olej do posmarowania patelni

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania gęstego ciasta. Smażyć na rozgrzanej patelni (ale nie za bardzo, bo grube pankejki muszą się dobrze upiec w środku), starając się robić równej wielkości placki (ciasto nie powinno się za bardzo rozlewać).



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jedzonkowo