12 listopada 2013

Ciasto francuskie z serem camembert, szynką, pomidorami i kremowym serkiem

... czyli obiad w 10 minut.
Dzisiaj był dzień bez wychodzenia do sklepu i bez siedzenia w kuchni. Długi spacer, seriale, kawka i sobotnia impreza rodzinna, która wpędziła mnie w lekką kuchenną paranoję zmusiły mnie do szukania prostego i szybkiego pomysłu na obiad.

Dzięki Bogu jakiś geniusz wymyślił gotowe ciasto francuskie! Jestem jego fanem we wszystkich postaciach, bo zawsze można z niego w ciągu kilku minut przygotować coś pysznego. Tarta na cieście francuskim wyszła super – aromatyczna i chrupiąca. Warto tylko pamiętać, żeby nie przykryć całej powierzchni ciasta dodatkami, bo wtedy nie urośnie.


Składniki:
* płat ciasta francuskiego
* pomidor
* 4 plasterki szynki
* ser cammembert z pieprzem
* kremowy serek z suszonymi pomidorami
* pieprz
* suszona bazylia

Przygotowanie: 
  1. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułożyć ciasto francuskie 
  2. Ułożyć pokrojonego w plasterki pomidora, szynkę, ser pleśniowy, a serek kremowy wyłożyć łyżeczką w niewielkie kupki.
  3. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.




2 komentarze:

  1. czasem takie ekspresowe dania są zbawieniem! i jak się pięknie prezentuje! na pewno pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi również bardzo się Twój przepis podoba...ciasto w lodówce jest ale musi jeszcze przyjść nagle mały leń i duży głód ;-))

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo