10 grudnia 2013

Zupa krem z kukurydzy



Dla tych, którzy lubią zasiąść z miską gorącej, gęstej zupy w zimowy wieczór. Aromatyczna, wyrazista w smaku i sycąca, a przy tym bardzo łatwa do wykonania zupa. Polecam dobrze doprawić ostrym pimientónem lub chilli, imbirem lub innymi, ulubionymi przyprawami.
Wzorowałam się na przepisie z magazynu Kukbuk, ale jak to zwykle bywa, musiałam go zinterpretować po swojemu.

Składniki:
* czerwona cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 puszki kukurydzy
* suszona bazylia, pimientón, sól, pieprz
* szczypta suszonego imbiru
* kilka listków świeżej bazylii
* oliwa z oliwek
* jogurt naturalny

  1. Cebulę i czosnek posiekać, w rondlu zeszklić na łyżce oliwy.
  2. Do cebuli dodać odsączoną kukurydzę, wlać 300 ml wody i wszystko zmiksować na gładką masę. 
  3. Dodać przyprawy, gotować jeszcze ok. 10 minut.
  4. Przybrać świeżymi listkami bazylii, łyżką jogurtu naturalnego i pokropić odrobiną oliwy z oliwek.





1 komentarz:

  1. Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.

    Dodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.

    www.nps-mix.pl/konkurs

    Nagrody:

    www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo