8 kwietnia 2014

Tort z otrębowych pancakes z bananami

Kolejny pomysł na nasze pancakes sundays – zrobiło się ciepło, więc można już zasiąść w niedzielny poranek z kawą i słodkim śniadaniem na balkonie.

Właściwie gdyby zamiast bananów użyć innych owoców, możnaby to danie przy odrobinie wysiłku niemal uznać za dietetyczne :) Do naleśników użyłam mąki zrobionej ze zmielonych otrębów owsianych – można je zmielić w młynku do kawy. Naleśniki szybko się smażą, na przygotowanie takiego śniadania nie potrzeba więcej niż 20 minut.



Składniki na 2 dorodne naleśniki:
* 2 jajka
* 4 łyżki zmielonych otrębów owsianych
* 1 łyżka mąki przennej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki mleka
* łyżka kakao

Jajka roztrzepać za pomocą robota kuchennego - zmniejszyć obroty i dodać mleko, mąki (obie), kakao i proszek do pieczenia. Połowę ciasta wylać na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażyć z obu stron, to samo zrobić z drugą połową ciasta.

Do przełożenia użyłam bananów, serka naturalnego, łyżeczki miodu i garść orzechów. Nie trzeba za bardzo dosładzać naleśników ani serka - owoce i miód załatwią sprawę :)





3 komentarze:

  1. to są właśnie jedne z moich ulubionych pankejków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo