10 listopada 2014

Drożdżowe bułeczki z daktylami



Aromatyczne słodkie bułeczki z daktylami, morelami, orzechami i korzennymi przyprawami. Wariacja na temat szwedzkich bułeczek cynamonowych. Ciasto wyrabia się bardzo łatwo – szczególnie, jeśli użyjecie  suchych drożdży. Przepis na ciasto drożdżowe wzięłam z książki Moje Wypieki i Desery, nadzienie wymyśliłam sobie sama!

Ciasto: 
  • 160 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 7 g suchych drożdzy
  • cukier perlisty - do dekoracji
Nadzienie:
  • 50 g daktyli
  • 5 suszonych moreli
  • 100 g mieszanki orzechowej
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 100 ml śmietany 30%
  1. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki (roztopione masło na końcu) i wyrobić ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 90 minut.
  2. Daktyle i morele posiekać na drobne kawałeczki, orzechy włożyć do woreczka foliowego i rozwałkować – tym sposobem pokruszą się na mniejsze kawałeczki. Włożyć orzechy, daktyle i morele do miseczki, dodać miód, śmietanę i przyprawy, wszystko wymieszać.
  3. Ciasto lekko wyrobić, rozwałkować na prostokąt.
  4. Na cieście rozsmarować nadzienie i zwinąć je w rulon, pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w sporych odległościach od siebie. Posypać cukrem perlistym. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  5. Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem.
  6. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Najlepiej smakują z kawą lub szklanką zimnego mleka.





3 komentarze:

  1. wyglądają uroczo, a za sprawą daktyli musiały być słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawda, dlatego zrezygnowałam z cukru w nadzieniu, który był podany w oryginalnym przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jedzonkowo